WordPress weboldal készítés – Néhány tudnivaló indulás előtt

2022.02.08.
Posted in Blog
2022.02.08. BRANDRE FEL

WordPress weboldal készítés.. de mi az a WordPress?

Ha foglalkoztat téged a weboldal készítés, vagy már kérdezősködtél ezen lehetőségek felől, biztosan hallottál már a WordPressről. Ez az egyik legnépszerűbb CMS (Content Management System) alapú tartalomkezelő rendszer.

Ezeknek a rendszereknek az a célja, hogy a legegyszerűbben lehetővé tegyék az új tartalmak létrehozását és a meglévőek módosítását. Ezért akár programozói tudás nélkül is belevághatunk WordPress weboldal készítésbe.

Természetesen ahhoz, hogy egy biztonságosan és hatékonyan működő weboldalunk vagy webáruházunk legyen, elengedhetetlen a szakértői segítség vagy tudás.

A WordPress weboldal előnyei

Ez egy folyamatosan és gyorsan bővülő tartalomkezelő rendszer. Nyílt forráskodú, és nagyon sokan dolgoznak rajta, hogy egy megbízható és stabil keretrendszerünk legyen. De vajon milyen előnyei vannak még? Lássuk:

 • Magyar nyelvű Backend és Frontend felület is elérhető, igény szerint számos más nyelven is használhatjuk azokat
 • Felhasználóbarát felület nem csak a weboldal üzemeltetőjének, de az oldalra látogatók számára is
 • Egyedi megjelenésű sablonok széles kínálatából tudunk válogatni igényeink szerint
 • Webáruház funkcióval értékesíthetjük a termékeinket saját webáruházunkban
 • Könnyen bővíthető, ha bármikor új funkcióra lenne szükségünk
 • SEO barát weboldalak készítését teszi lehetővé
 • Költséghatékony megoldás egyedi fejlesztésű weboldalakkal szemben

A WordPress weboldal hátrányai

A számos pozitívum mellett akadnak negatív tényezők is a WordPress használatában. Szerencsére ezek a hátrányok könnyen orvosolhatóak.

 • Tanulás nélkül nem megy, muszáj időt és energiát fordítanod arra, hogy jobban megismerd a rendszer működését, funkcióit
 • Sérülékeny rendszer a nyílt forráskód miatt, a hackerek előszeretettel támadják ezeket a rendszereket
 • Bővítmények összeakadása, több bővítmény használata lassíthatja az oldal működését, esetlegesen ellehetetleníti azt

Ezeket a kockázatokat minimálisra csökkenthetjük

 • megbízható tárhelyszolgáltató választásával
 • a sablonok és bővítmények megbízható helyről történő beszerzésével
 • rendszeres adatbázis és FTP biztonságimentésekkel
 • a frissítések rendszeres telepítésével
 • megfelelő biztonsági bővítmény használatával
A dizájn nem az, ahogy valami kinéz vagy amilyen érzést kelt.
A dizájn az, ahogyan működik.

Steve Jobs

Milyen tipusú weboldalakat készíthetünk?

A WordPress használatával az igényeinket széles körben lefedő weboldalak készíthetőek. A keretrendszer nagyon rugalmas, számos lehetőséget rejt magában.

A WordPressel készíthetünk

Mielőtt belevágsz, legyen egy jó domained!

Wordpress weboldal készítés esetén is az első lépések között van a jól megválasztott domain cím. Célszerű hosszútávon gondolkodni, lehetőleg legyen rövid és célratörő.

A domain kiválasztásakor ne csak azt vedd számításba, amit te szeretnél, hanem hogy mi az, amire a célcsoportod is keres, és hogy ők miként keresnek rá a keresőkben. Egy brandnév tartalmú domaint sok esetben tovább tart optimalizálni, mint egy mások által használt kulcsszót.

Ha magyar piacra célzol, akkor lehetőleg .hu végződésben gondolkodj, ne pedig .com, .org vagy más egyébben. Ellenőrizd az adott domain szolgáltatónál, hogy szabad-e a domain amit regisztrálni akarsz, és akár 24-48 órán belül idéglenesen már bejegyzésre kerülhet.

Mi alapján válassz tárhelyszolgáltatót?

Ha még nem találtad meg a tárhelyed, akkor tartsd szem előtt, hogy ne csak az ár legyen a fontos szempont, hiszen nem az fogja befolyásolni a weboldalad működését. Jó esetben a domaint és a tárhelyet egy helyről veszed igénybe.

Választhatsz osztott tárhely vagy dedikált szerver, azaz VPS közül. Árban jóval drágább az utóbbi, és csak kiemelkedő látogatottságú weboldalak esetében érdekes. A legfontosabb szempont, hogy a tárhely gyors és biztonságos legyen, valamint rendelkezzen megbízható technikai supporttal a szolgáltató részéről.

Fontos érv lehet még az ingyenes SSL tanúsítvány, amivel biztonságos lehet a kapcsolatunk a weboldalunkon. Továbbá a napi biztonsági mentés és a közel 100%-os rendelkezésre állás.