Az online marketing eszközök és csatornák

2021.12.15.
Posted in Blog
2021.12.15. BRANDRE FEL

Az utóbbi években folyamatosan átalakultak az ipari szegmensek, a fogyasztói szokások és a marketing ipar is. Egyre jobban az online irányba mozdultak el és napjainkban is ebbe az irányba tartanak a marketing célú eszközök. Talán ezen nem is lepődünk meg, hiszen a marketing követi az aktuális trendeket és a folyamatosan változó vásárlói szokásokat. Az egyre több online felület és webáruház, egyre gyorsabb kiszolgálás és könnyebb vásárlás teszi kedvezővé a célcsoportjaink számára.

Biztosan sokan emlékeztek még arra az időszakra, amikor még nyomtatott sajtókból, magazinokból, szórólapokról értesültünk az aktuális akciós lehetőségekről. Napjainkban már hírleveleket kapunk és különböző  vásárlásra ösztönző kuponokat vagy kedvezményeket.

Találkoztál már azzal a helyzettel, amikor gondoltál egy termékre vagy szolgáltatásra, meséltél róla az ismerőseidnek vagy rákerestél az interneten, és nem sokkal később már egy hasonló hirdetésbe futottál?

Ez nem más, mint egy remarketing folyamat, ami talán meglepő azoknak, akik nem mélyültek el az online marketing eszközökben, de igen gyakori, és nagyon is eredményes.

Mi az az online marketing?

Az online marketing, más néven digitális marketing az a tevékenység, amikor online próbáljuk reklámozni termékeinket és szolgáltatásainkat. Nagy előnye, hogy a hagyományos “offline” marketinggel szemben egyszerűbben és gyorsabban, nem utolsó sorban olcsóbban tujuk elérni a célcsoportunkat. Kifejezetten fontos előnye, hogy nagyon pontosan tudjuk megcélozni a potenciális érdeklőket, vásárlókat. Egy üzleti célú weblapnál kiemelkedően fontos a nagy látogatottság és a konverzió.

Ezt PPC kampányokkal nagyon jól lehet támogatni, hogy növeljük ezeket az értékeket. Minél eredményesebb akarsz lenni, annál nagyobb felhasználói forgalomra és megnyerő tartalomra lesz szükséged.

Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerd a marketing eszközöket, és tudd is, hogy mikor és hol érdemes használni őket, milyen csatornákon és milyen módszerekkel.

Az internetes ügyfélszolgálat világában fontos, hogy ne feledd, versenytársad csak egy kattintásnyira van.

Doug Warner

Hasznos és fontos online marketing eszközök

1. Weboldal/ webáruház

Egy vállalkozás életében a saját weboldal vagy webáruház egy olyan elem, ami megadja az alapot a többi online marketing eszköz számára.  Akár kapcsolattartás, információ megosztás vagy értékesítés céjából üzemeltetjük, garantáltan megtérülő befektetés. Egy helyen összegyűjt mindent, amit meg akarunk osztani vállalkozásunkról az interneten. Az előkészületek során határozzuk meg a célcsoportunkat, a weboldal célját és hogy miként fogja támogatni a marketing folyamatainkat. Amint minden lényegeset tisztáztunk, csak ezt követően kezdjünk foglalkozni a holnap arculatával, a design-nal.

2. Keresőoptimalizálás/ SEO

A SEO célja, hogy a keresőkből organikus, más néven díjmentesen szerezzünk forgalmat/ látogatottságot. Ehhez tudni kell, hogy milyen kulcsszavakra keres a célcsoportunk, ezt nagyban támogatja a kulcsszókutatás. Információkat kaphatunk arról, mik az aktuális keresési trendek, havi átlagban mennyiszer keresnek az adott kulcsszavakra és mennyire telítettek a keresők tartalommal az adott szóhoz kapcsolódóan. Az egyes szavakra célszerű kiemelkedő tartalmat gyártani, amik hitelesek és érdekesek lehetnek az érdeklődők számára. Ezzel hozzájárulunk a keresőkben a helyezéseink javulásához.

Hogy miben különbözik a keresőoptimalizálás egy fizetős PPC hirdetéstől, megtudhatod a Google megjelenés: SEO vagy PPC? cikkünkben.

3. Tartalommarketing

Lényege egy előre meghatározott témakörben valóban érdekes, hasznos és informatív, értéket közvetítő tartalom elkészítése. A tartalommarketing a keresőoptimalizálás elengedhetetlen eszköze. Sokan az interneten keresnek választ a kérdéseikre, megoldást a problémáikra, így jó tartalmakkal szakértővé válhatsz a szemükben. Lehet akár blog vagy vlog (videós tartalom), ha tudatosabbá válik tőle a célközönséged, nőni fogsz a szemükben. A jó tartalom segítséget nyújt az érdeklőidnek egy adott helyzet felismeréséhez és annak megoldásához. Építs bizalmat hozzáértéseddel, és ezzel támogasd vállalkozásod termékeinek és szolgáltatásainak értékesítését.

4. Fizetett hirdetések, azaz PPC kampányok

A PPC azaz fizetett hirdetési kampányoknak számos lehetősége van. Lehetnek bannerek, közösségi médiában vagy Googleben megjelenő hirdetések is. Közös bennük, hogy Te mint hirdető fél a kattintásokért vagy konverzióért fizetsz, nem pedig a megjelenésért. Az, hogy mennyi is egy kattintás vagy konverzió értéke, számos tényezőtől függ. Ezek a PPC hirdetések licitszerűen működnek, így a hirdetőnek kell meghatároznia, hogy mennyit fizetne maximum egy kattintásért/konverzióért. Nyilvánvaló, hogy aki magasabb költségkeretet szán rá, annak jobb helyezései lesznek.

5. Email vagy hírlevél marketing

Ezt a marketing eszközt sokan elavultnak tartják, pedig még mindig egy költséghatékony és kedvező választás lehet, ha tudjuk, hogy hogyan használjuk és miként kommunikáljon azon keresztül. Ezeket az emaileket jellemzően a márkánk erősítésére, rendezvényekre szokták használni, de gyakori a vásárlásösztönző, személyre szabott megszólítás, különleges ajánlat. Több vállalkozás osztja meg másokkal, hogy az email kampányaik mennyire eredményesek, és miként lehet email listát építeni. Ennek egy hasznos eszköze lehet egy jól felépített landing page (érkezési oldal), ahol egy kuponért vagy egyedi tartalomért cserébe feliratkoznak a listánkra.