Milyen egy jó weboldal?

2021.06.11.
Posted in Blog
2021.06.11. BRANDRE FEL

Biztosan már benned is felmerült a kérdés, hogy vajon jó-e a weboldalad, megfelel-e az aktuális trendeknek és piaci elvárásoknak, miként tekintenek rá a keresők pl. a Google. Ezek teljesen jogos kérdések, hiszen a potenciális ügyfeleid is számos benyomást szereznek a weboldal böngészése közben. Ugyanakkor egy fizetős hirdetés eredményeire is hatással van, hogy milyen felületre érkeznek a látogatók.

Lássuk hát, milyen egy jó weboldal? Miket tartsunk szem előtt?

1. Legyen reszponzív, mobilbarát kialakítású a design, ami könnyen használható bármilyen eszközök, legyen az mobil, tablet, laptop vagy asztali számítógép. Mindemellett vegyük figyelembe, hogy a rohanó világban egyre többen mobilon keresnek választ a kérdéseikre, így a mobil nézeten nyújtsunk nagyobb felhasználói élményt az érdeklődőknek.

2. Minél kevesebb felesleges tartalom és gyors betöltés – weboldal sebesség. Ezért célszerű a honlapon található tartalmainkat optimalizálni, hogy lassú internetkapcsolattal könnyedén elérhető legyen. Ugye ismerős az érzés, amikor vársz egy weboldalra már egy ideje, de megunod és másik weboldalra kattintasz? Hidd el, mások sem várnak a végletekig, sokszor azonnal akarják a kérdésükre a megoldást.

3. Vegyük figyelembe, hogy betölti-e a célját. Hiába a jó dizájn, nem feltétlenül tölti be a feladatát. Fontos hát tisztában lenni azzal, mi a célja a weboldalunknak. Eladni szeretnénk vagy csak a vállalkozásunk image-át mutatnánk meg az érdeklődőknek? Minél jobban letisztul bennünk mire akarjuk használni, annál hatékonyabb lesz a megjelenés és a működés.

4. Legyen könnyen átlátható és használható a felület és a tartalom. Ennek érdekében az információkat és a működést tegyük könnyen elérhetővé, építsük fel logikusan a navigációt és tegyük olvashatóvá a szöveges tartalmakat. Világosan derüljön ki, mit akarunk vagy mit kínálunk az érdeklődőknek.

Kérdések, amikre választ keresnek a felhasználók a weboldaladon:

  • Ki és mivel foglalkozik a céged? Mutasd meg, ne csak mondd!
  • Miben vagy jobb, mint a többiek? Tűnj ki a tömegből!
  • Hol találnak meg? Jelenítsd meg a székhelyed vagy üzleted, hogy könnyen felkereshessenek a vásárlóid!
  • Hogyan működik a terméked/szolgáltatásod és mennyibe kerül? Adj egyértelmű választ, akár egészen rövid mondatokban!
  • Mennyire vagy megbízható? Oszd meg az ügyfeleid visszajelzéseit, hogy mások is bizalmat szavazzanak!
  • Jelen vagy a közösségi felületeken? Oszd meg az elérhetőségeiket!